Чому від вина болить голова і як з цим впоратися?

від вина болить голова
від вина болить голова

Споживання алкоголю, в тому числі й червоного вина, яке багато хто сприймаєь скоріше як ліки, може призвести до сильного головного болю, нудоти і багатьох інших неприємних наслідків. В силу таких вельми неприємних симптомів після споживання червоного вина багато людей часто задаються питанням – чому від вина болить голова, адже це щось схоже натурального соку з грона винограду і що саме головне, як побороти ці неприємні наслідки?

Які причини головного болю після прийому червоного вина

від вина болить голова
від вина болить голова

Фахівці у сфері виноробства зазначають декілька причин, за яких у людини може боліти голова після вживання червоного вина. Так само відчуття похмілля, головний біль після споживання червоного вина безпосередньо визначена, по-перше, від якості самого винного матеріалу і кінцевого продукту – вина, розлитого в пляшках, а також від самого питущого, точніше особливостей його організму, то як він переносить алкоголь, скільки було випито і так далі.

Крім цього фахівці у сфері виноробства відзначають, що похмілля може виникатись лише при змішуванні між собою більше 2-х видів і сортів вина, а також вживання 3 і більше келихів навіть сухого його виду. У всіх інших випадках, після споживання червоного вина – напівсолодкого або ж кріпленого його сорту, йде навантаження на ферментативну систему людини і, як наслідок вельми неприємних наслідків.

Якщо вино натуральне, а не синтетичне, створене з натурального соку  не буде викликати похмілля, але може спровокувати головні болі, загальне нездужання. Щоб розібратися у всьому більш докладно – зупинимося на причині головного болю після споживання червоного вина більш детально.

Неякісний напій – причина головних болів

від вина болить голова
від вина болить голова

Якщо на вечірці було випито не так вже й багато келихів вина – не більш 2-3, але і після цього все також болить голова, віддаючи в скроні, стискаючи голову, і не дає спокою загальне почуття розбитості і втому, то першопричиною може бути саме неякісний продукт. У цьому випадку багато закономірно можуть відзначити – купував у перевіреного продавця і вино знаменитої торгової марки, які спочатку не будуть пропонувати своїм покупцям сурогат, то причиною того, що вино неякісне можуть бути такі причини:

  • в першу чергу вино може бути просто прострочено, термін його придатності, встановлений виробником- пройшов. Дурниця скажуть багато – вважається, що чим довше стоїть вино, тим воно краще і якісніше. Звичайно ж, все це так, але з єдиною обмовкою – це стосується тільки вин, приготовлених особисто, в домашніх умовах з чистого виноградного соку і шкідливих домішок, а також елітних сортів вина. Якщо ж вино виготовлено в промислових масштабах – виробник буде вказувати кінцеві терміни споживання, дату придатності;
  • саме вино може бути вироблено з неякісного вихідного винного матеріалу – так напій, який приготували із зіпсованої сировини, не може бути спочатку хорошої якості. В силу цього віддавайте перевагу тим компаніям – виробникам, які мають свої виноградники, а не купують виноград, виробляють вино в своїх власних цехах. Саме повний цикл виробництва вина на одному підприємстві дозволить гарантувати якість вина і відсутність головного болю після його споживання;
  • неправильно збережене вино також може стати причиною головного болю, після його споживання. Навіть якщо спочатку вино було якісне, але зберігалося в жаркому приміщенні, на нього потрапляло яскраве сонячне світло, були різкі перепади  в температурному режимі – такий продукт за фактом може привести не тільки до головного болю з самого ранку, але і до харчових отруєнь та інтоксикації.

Індивідуальна непереносимість організму

від вина болить голова
від вина болить голова

Як зазначають медики та винороби є люди, організм яких просто спочатку не переносить вино – головний біль і загальна інтоксикація організму, що виникає після вживання вина, є наслідком алергічної реакції або ж отруєння напоєм. Саме в цьому випадку червоне вино є таким собі алергеном, подразником, що і провокує розвиток негативних наслідків.

При чому, що найцікавіше – подібне виникає лише після споживання червоних сортів вина, а ось білі сорти не призводять до таких алергічних реакцій. Також важливе значення щодо алергії, викликаної вживанням червоного вина, є і наявність певного відсотка в напої тих чи інших компонентів, а саме:

  • сульфітів, які виступають в напої консервантом, оскільки здатні в рази знизити процес окислення продукту, вбиваючи патогенну мікрофлору і тим самим, допомагаючи зберегти смак вина в келиху;
  • амінів, які входять у склад кожного ферментованого напою. Так гістаміни та тираміни впливають на судинну систему людини – вони або звужують судини або ж навпаки, призводять до їх розширення, тим самим приводячи до головного болю, відчуття загальної розбитості і пригніченості, нападів блювоти і так далі.

Кожен виробник згідно стандарту виробництва вина на етикетці вказує склад напою, і якщо людина раніше був схильний до алергії на той чи інший продукт, з’єднання – в обов’язковому порядку варто читати, що пише виробник.

Випивали вчора — як лікуватися вранці?

від вина болить голова
від вина болить голова

Коли ви провели вечір у приємній компанії за келихом вина, а на ранок у вас після всього цього  болить голова, то закономірно виникає питання – що робити і як лікуватися? Перш ніж приступати до розгляду питання про те, що робити з ранку, після вдало проведеного заходу, варто знати – всі дії спрямовані на виведення шкідливих токсинів, сполук з організму та відновлення водно-сольового балансу.

Перш завсе варто зняти так званий похмільний синдром – термінові дії допоможуть вивести зайву рідину з токсинами з організму, зняти набряклість обличчя і кінцівок, головний біль і повернути людину в нормальне русло. Для цього важливо пити багато води – мінералки, соків і паралельно прийняти такий медичний препарат як Регідрон або ж Гідровіт за рахунок яких можна збільшити в організмі тиск плазми.

Як народний засіб багато вдаються до того, що п’ють розсіл – огірковий або ж капустяний, пару стаканів. Це звичайно допомагає, але тут варто відразу зробити застереження – важливо пити саме розсіл, але ніяк не маринад, який містить в собі оцтову кислоту. Якщо його ранок застосовувати як народні ліки – це може тільки нашкодити та погіршити самопочуття пацієнта.

Як варіант рятівного напою можна приготувати вдома відвар з сухофруктів, попередньо додавши в нього з розрахунку на літр напою 1 ст. л. солі і чанную ложку харчової соди. Немає соди – її можна замінити соком лимона, або ж додавши у відвар сухофруктів мед і лимон.

Що ж робити далі?

від вина болить голова
від вина болить голова

Після великого або неякісного вжитого алкогольного напою судини розширюються – холодний душ, а краще контрастний з холодною і теплою струменя приведе в норму судинну систему, звужуючи їх і знімаючи набряки. Після душу можна зробити холодний компрес із змоченою у холодній воді серветкою або рушника або пакет із льодом, прикладаючи їх до чола і скронь.

Наступний етап – це виведення з організму токсинів, що утворилися після потрапляння спирту в організм, відновлюючи при цьому втрачені корисні макро і мікроелементи. Основним у цьому відношенні є відновлення вітаміну С – саме без нього не проходять обмінні процеси в організмі. Чай, краще зелений, з додаванням лимона або ж імбиру дозволить привести в почуття і поповнити запаси рідини і вітаміну С.

Не менш важливим після весело проведеного застілля і спожитого вина, коли пацієнта турбує головний біль і загальна слабкість, є повноцінний сон – дайте організму виспатися. Якщо голова болить нестерпно і не проходить – прийміть аспірин або ж цитрамон, тобто будь-яке знеболююче. При цьому такі препарати як парацетамол або ж еффералган не варто – вони дають додаткове навантаження на печінку, яка і так працює з надмірним навантаженням.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *