Основи дієти при мігрені у дорослих

Основы диеты при мигрени у взрослых

Якщо людина часто відчуває напади пульсуючої, разламывающей, односторонньої головного болю – можна припустити наявність у мігрені. Підтвердити діагноз повинен невролог. Їм же буде рекомендовані методики лікування і Якщо людина часто відчуває напади пульсуючої, разламывающей, односторонньої головного болю – можна припустити наявність у мігрені. Підтвердити діагноз повинен невролог. Їм же буде рекомендовані методики лікування та профілактики мігрені. Один з ефективних способів її попередження – дієтотерапія.

Дієта при мігрені, як підлітків, так і дорослих передбачає ретельну корекцію щоденного раціону – обов’язкове виключення з переліку певних продуктів та включення до нього тих страв, які будуть сприяти зменшенню кількості мігренозних атак: певна температура, термічна обробка, час вживання.

Зміст

  • 1 Основні рекомендації
  • 2 Перелік заборонених при мігрені продуктів
  • 3 Дієта при мігрені – перелік дозволених продуктів
  • 4 Зразкове меню

Основні рекомендації

Основы диеты при мигрени у взрослых

Численні медичні дослідження, проведені фахівцями для з’ясування відповіді на питання, чому ж одні з продуктів здатні викликати Численні медичні дослідження, проведені фахівцями для з’ясування відповіді на питання, чому ж одні з продуктів здатні викликати загострення мігрені, а інші ні, остаточної відповіді не дали. Фахівці тільки зробили певні висновки, що окремі списки продуктів харчування людям, що страждають від мігрені, краще виключити.

Основні принципи харчування:

  • рекомендується дотримуватися частого, дробового харчування – голодування частішає кількість мігренозних атак;
  • температура поданих страв повинна знаходитися в середньому інтервалі – надто гаряча або холодна їжа також призводить до того, що голова болить і паморочиться;
  • під час їжі краще не поспішати – якісне засвоєння поживних речовин, запорука того, що головний біль не буде турбувати;
  • час прийому їжі також бажано підбирати одне і те ж – організм буде вже налаштований на прийом їжі і відповідним чином підготуватися;
  • рекомендується відмовитися від заморських продуктів і екзотичних дієт – із-за такої їжі організм може зреагувати неадекватно, сильною атакою мігрені;
  • абсолютно забороняється зловживати жирними, або копченими, або маринованими стравами – дієта повинна бути складена висококваліфікованим фахівцем, з урахуванням індивідуальних особливостей людини, його вікових параметрів, наявності соматичних захворювань.

Якщо людина уважно проаналізує свій раціон, він цілком може самостійно відповісти на питання, чому у нього час від часу болить голова, приміром, від надмірного захоплення кавою, цигарками, алкогольною продукцією. Якщо відповіді не знаходиться – рекомендується провести консультацію з фахівцем.

Перелік заборонених при мігрені продуктів

Основы диеты при мигрени у взрослых

Фахівцями вироблений певний перелік страв, вживання якої повністю протипоказано при схильності людини до мигренозным нападів:

  • абсолютно виключені різні алкогольні напої, наприклад, червоні сорти вин;
  • значно обмежені субпродукти та магазинні ковбаси;
  • остерігатися слід салямі, м’ясних або рибних копченостей;
  • уникати вживання тих сортів сиру, які зазнали тривалої за часом витримці;
  • спровокувати загострення болю в голові можуть: бобові, цитрусові, різні горіхи.

Вищевказані продукти, якщо відповідає температура і обробка, можуть провокувати надмірний перебування в організмі амінів – речовин, що чинять безпосередній вплив на настрій людини, його тиск, якість сну і запускають реакції, що призводять до виникнення інтенсивного головного болю.

Дуже поширена причина, чому у того чи іншої людини часто болить голова – захоплення шоколадом. Адже в ньому також у великій кількості містяться аміни – коли голова болить і крутиться весь час, від шоколаду рекомендується повністю відмовитися.

Дієта при мігрені – перелік дозволених продуктів

Основы диеты при мигрени у взрослых

Коли мігрень набуває все більш агресивний характер – напади повторюються практично кожен день, до вибору продуктів харчування необхідно особливо ретельно.

Якщо часто паморочиться голова і болить, в раціоні рекомендується максимально знизити вміст продуктів тваринного походження, при цьому віддаючи перевагу:

  • свіжим курячим яйцям;
  • різної молочної продукції – її температура повинна бути кімнатної;
  • цільнозерновим злакам – різноманітні гарніри, каші, введені в щоденний раціон, благотворно позначаються на всьому організмі, в тому числі і на профілактиці мігрені – температура подачі на стіл їжі не повинна перевищувати 45-60 градусів;
  • різноманітні свіжі овочі і фрукти – у великій кількості містять корисні аміни;
  • нежирні супчики домашнього приготування – кращі овочеві: відповідна температура і жирність;
  • у дітей, так і дорослих, для додання солодощі їжі краще скористатися різними видами меду.

Коли голова болить настільки інтенсивно, що буквально неможливо підняти її від подушки, з їжі перевага віддається рідких страв. Багато воліють в момент нападу обходитися різними соками – на питання, чому, відповідають, що коли випивають сік, біль стає тихіше, голова не паморочиться. З соків оптимальні: грейпфрутовий, виноградний, огірковий, апельсиновий, морквяний, або сік шпинату, а також селери.

У раціоні обов’язково повинні бути присутніми продукти з магнієм – насіння гарбуза, кунжут, дикий лосось, соняшник, або льон.

Поступовий переходячи на харчування з рослинним ухилом, людина буде помічати, що кількість мігренозних атак значно скоротилося, а біль стала цілком терпимою, без присутності супутніх негативних симптомів: нудота, коливання параметрів тиску, зорових, слухових, нюхових галюцинацій, температура задовільна.

Зразкове меню

Основы диеты при мигрени у взрослых

Дієта при мігрені повинна бути довічної, але людина, що вперше зіштовхнувся з неприємним станом, бажає знати, чому воно виникло і як з ним впоратися. Під час мигренозной атаки, внутрішньочерепні судини відчувають колосальні навантаження, біль виникає із-за вогнищ ішемії – болить не сама нервова тканина, а розташовані всередині судини.

Під час початку атаки мігрені, фахівці рекомендують зовсім відмовитися від їжі – краще перші 1-2 доби харчуватися свіжовичавленими соками. Абсолютне голодування тільки погіршить ситуацію.

Починаючи з третього дня, в раціон додається кілька ложок каші або кисломолочного напою. На обід можна приготувати трохи рідкого овочевого супчика, з відваром шипшини на десерт. Вечеря може складатися з кисляку чи свіжого фрешу.

Надалі раціон поступово розширюється за рахунок овочів, різноманітних фруктів, кисломолочних продуктів, злаків. Продукти тваринного походження повинні бути відсунуті убік. Прекрасно впливає на внутрішньочерепні судини зелений чай. Тому йому під час мігрені слід віддавати перевагу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *